Voor werkgevers

nieuw functie en loongebouw

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het opstellen van functieomschrijvingen, het indelen van functies en het bepalen van het juiste salaris van de medewerkers.

Het stappenplan helpt je daarbij:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque ipsum mauris, bibendum eu nisi vestibulum, ultrices pellentesque est. Sed non efficitur velit, id iaculis metus. Donec euismod sagittis risus at facilisis. Proin sapien lectus, suscipit a libero sit amet, sodales placerat elit. Etiam fermentum ex libero, ut dapibus orci eleifend sit amet. Sed ac neque eu ipsum molestie varius. Nam ut nunc enim. Praesent sit amet semper lacus. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent sodales, est a commodo lobortis, arcu orci finibus nibh, sed semper felis neque eu quam.

Donec dapibus nulla arcu, consectetur maximus nibh feugiat nec. Sed varius odio vel felis sagittis fermentum. Ut eleifend pulvinar nunc id placerat. Nullam eget aliquam libero. Suspendisse in augue quis turpis laoreet venenatis sed vitae magna. Praesent vestibulum ullamcorper libero ac dignissim. Nulla viverra lorem nisi, quis luctus dolor accumsan non. Mauris vel est tristique, vulputate ipsum sed, interdum felis. Etiam semper fermentum ligula nec hendrerit. Nunc rutrum, massa nec gravida fermentum, orci lacus tempor dui, sit amet molestie nulla ligula pellentesque urna. Sed ipsum ex, fringilla ac tristique porttitor, lacinia ut est. Integer ex massa, congue ut scelerisque eget, aliquet egestas urna. Nunc vel fermentum lorem.

In het nieuwe functiegebouw staan 133 referentiefuncties. Dit zijn functies die vaak voorkomen in de sector. Deze referentiefuncties zijn volgens de ORBA methode gewaardeerd en in een functiegroep ingedeeld. De functies in het bedrijf worden vergeleken met deze referentiefuncties. In het functiehandboek staat meer informatie over ORBA.

Om de functies in het bedrijf met de referentiefuncties te kunnen vergelijken is het belangrijk om eerst goede functiebeschrijvingen te hebben. Werkgevers die de functies in het bedrijf nog niet beschreven hebben worden geadviseerd daar zo snel mogelijk mee beginnen. In het Functiehandboek lees je hier alles over. Ook staan er bij de downloads  handige hulpmiddelen die daarbij kunnen helpen, zoals een format functieprofiel en een toelichting daarop.

Het indelen van een bedrijfsfunctie in één van de negen functiegroepen doe je door bij de vergelijking van de bedrijfsfunctie met de referentiefunctie(s) de verschillen te waarderen.
Dat wil zeggen dat je bepaalt of de taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsfunctie lichter, gelijk aan of zwaarder zijn dan die van de referentiefunctie. Hiervoor is een handig indelingsformulier beschikbaar. 

Een aantal functies heeft verschillende niveaus doordat de functie Niveau Onderscheidende Kenmerken heeft (NOK’s). Een Timmerman heeft bijvoorbeeld drie niveaus: A, B en C. Timmerman A is ingedeeld in functiegroep IV, timmerman B in V en Timmerman C in VI.

Er is vanaf 31 december 2024 nog maar één loongebouw voor bouwplaats- en uta-werknemers. Het nieuwe loongebouw heeft negen functiegroepen. Bij elke functiegroep hoort een cao-loon. Dat is het loon waar de werknemer ten minste recht op heeft. Het cao-loon is vergelijkbaar met het huidige garantieloon en garantiesalaris. Er zijn geen starttabellen meer.
Voor bouwplaatswerknemers in functiegroepen VII tot en met IX is het cao-loon afhankelijk van hoeveel jaar je in een functie hebt gewerkt. Hier vind je de tabel voor werknemers van 21 jaar en ouder. De jeugdlonen en leerlinglonen volgen later.

Als de functiegroep van de bedrijfsfunctie bepaald is moet van iedere werknemer die die functie uitvoert het nieuwe salaris vastgesteld worden. Het salaris hoeft niet voor iedere werknemer met dezelfde functie gelijk te zijn. Het nieuwe salaris is afhankelijk van het huidige loon of salaris en eventuele toeslagen.

Een aantal toeslagen die nu nog in de cao staan verdwijnen. Dat zijn de prestatietoeslag, voormantoeslag, steenzetters- en rijswerkerstoeslag. Dit betekent niet dat de werknemer het bedrag dat hij of zij nu ontvangt kwijt raakt. De prestatietoeslag wordt opgenomen in het nieuwe salaris. De voormantoeslag, steenzetterstoeslag en rijswerktoeslag zitten in het cao-loon van de functies voorman, steenzetter en rijswerker.

Cao-partijen hebben de volgende regelingen afgesproken voor het nieuwe salaris:
Garantieregeling
Het nieuwe salaris in ten minste zo hoog als het huidige vast overeengekomen loon of salaris inclusief een eventuele huidige voormantoeslag, steenzetterstoeslag of rijswerkerstoeslag.
Binnenkort vind je voorbeelden hier.
Ophogingsregeling
Als het huidige vast overeengekomen loon of salaris lager ligt dan het nieuwe cao-loon van de functiegroep, dan wordt het salaris van de werknemer verhoogd naar dat bedrag. 
Binnenkort vind je voorbeelden hier.

Informeer de werknemer(s) schriftelijk over de functieindeling. Verstrek in ieder geval de volgende informatie:
– de functie van de werknemer;
– het functieprofiel
– de functiegroep waarin de functie is ingedeeld
– het ingevulde indelingsformulier
– de gevolgen voor het salaris van de werknemer.
Binnenkort komt hier een voorbeeldbrief beschikbaar.

De werkgeversorganisaties zijn bereikbaar voor vragen over de overgang naar het nieuwe functie- en loongebouw. 
In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er voor een in te delen functie geen passende referentiefunctie voorhanden is in dit handboek. In deze situatie kun je het profiel van de bedrijfsfunctie samen met een indelingsverzoek voorleggen aan cao-partijen (via het Technisch Bureau Bouw & Infra).

Als de werknemer het niet eens is met de functiebeschrijving en/of indeling dan kan de werknemer in bezwaar gaan – of beroep gaan. Hoe dat in zijn werk gaat lees je hier.

Cao-partijen verwachten dat de overgang naar het nieuwe functie- en loongebouw gemiddeld  ongeveer een loonkostenverhoging 1% met zich meebrengt.
Als je als bedrijf voor onevenredig hogere loonkosten komt te staan en het hierdoor onmogelijk of onwenselijk is om op 31 december 2024 aan de verplichting te voldoen kan de werkgever een beroep doen op de dispensatieregeling in de cao Bouw & Infra (artikel 10.10) en het reglement dispensatie (bijlage 9).